Oproep: Het Belang Van Limburg zoekt naar uw ervaringen bij de osteopaat (voor baby’s)!
28 november 2016
Gelukkig en gezond 2017!
2 januari 2017
Laat alles zien

Minder traditionele aperitiefhapjes

bron: http://nr215.nl/tafel-dekken-met-kerst-5-tips/

Inspiratie voor bij de feestdagen!

Hapje 1: Gorgonzoladruiven

gorgonzoladruiven1

Ingrediënten

  • Blauwe druiven
  • Gorgonzola
  • Pecannoten

Bereiding

Rooster de pecannoten in de oven of in een pan en hak ze dan fijn. Was de druiven en gebruik per druif ongeveer een theelepel gorgonzola. Rol de druiven in je handpalm in de gorgonzola zodat de gorgonzola goed over de hele druif verdeeld is. Rol ze nadien in een kom of bord met de fijngehakte geroosterde pecannoten tot ze helemaal bedekt zijn.

Hapje 2: Aardbeiensalsa

Bron: http://www.howabouthealthy.be/gezonde-en-lekkere-aperitiefhapjes/

Ingrediënten

  • Bakje aardbeien (250g)
  • 1 tomaat
  • ¼ rode ui
  • 10g verse koriander
  • sap van ½ limoen

Bereiding

Simpel: alles fijnhakken en mengen met een snufje zout. Serveer de salsa met toastjes (eventueel spelttoast).

Hapje 3: Abrikozen met geitenkaas en cranberry

Bron: http://www.howabouthealthy.be/gezonde-en-lekkere-aperitiefhapjes/

Ingrediënten

  • Gedroogde abrikozen
  • Geitenkaas
  • Gedroogde cranberries
  • Verse tijm

Bereiding

Dit hapje is heel eenvoudig, maar ziet er feestelijk uit. De combinatie is verrassend en erg lekker. Voor dit hapje gebruik je best de oranje abrikozen, dat presenteert mooier. Beleg elke abrikoos met een theelepeltje geitenkaas. Leg er een cranberry bovenop en dan wat verse tijm.

Bron: http://www.howabouthealthy.be/gezonde-en-lekkere-aperitiefhapjes/

Hapje 4: Borrelbrood met olijven

borrelbroodmetolijven

Ingrediënten

  • 125 gram havermout
  • 150 ml groentebouillon (gistvrij)
  • 2 eieren
  • ca. 10 zwarte olijven
  • 2 el geraspte pecorino
  • kruiden naar smaak; oregano, tijm, rozemarijn
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl appel cider azijn

Nodig: koffiemolentje of blender, mengkom, cakeblik, bakpapier

Bereiding

verwarm de oven voor op 180 graden. Maal met een klein koffiemolentje de havermout tot meel. Je kunt dit ook in een blender of hakselaar doen. Maak 150 ml bouillon klaar, je hoeft het water niet helemaal aan de kook te brengen, maar zorg er wel voor dat het bouillonpoeder goed opgelost is. Doe het havermeel samen met de (afgekoelde!) bouillon in de mengkom en voeg de eieren toe. Meng tot een glad beslag. Snij de olijven in stukjes en voeg toe aan het beslag. Doe de kaas en kruiden naar wens in de mengkom en schep goed door. Bekleed het cakeblik met bakpapier. Doe de baking soda en vervolgens de appel cider azijn bij het beslag, schep nog een laatste keer goed door en laat het beslag in de cakevorm lopen. Bak het borrelbrood in ongeveer 40 minuten goudbruin.

Tip: In een papieren zak kun je dit brood nog wel een aantal dagen bewaren. Wat natuurlijk niet gaat gebeuren omdat die borrel zo gezellig is….

Hapje 5: Zalmkroketjes uit de oven

Bron: http://www.barbaraeet.nl/receptenruil-6-zalmkroketjes/

Bron: http://www.barbaraeet.nl/receptenruil-6-zalmkroketjes/

Voor 2 personen als maaltijd of als borrelhapje.

Ingrediënten

1 blikje roze zalm (circa 200 gram) uitgelekt
(je kunt ook Noordzee garnaaltjes of gekookte kipfilet gebruiken)
1 ei los geklopt
1 el verse dille
1 el verse bieslook
vers gemalen peper
1 tl (kruiden) zeezout
1 el geraspte (geiten)kaas (oud)
2 el kokosolie

Basispaneermeel maken:
30 gram haverzemelen (of lijnzaadmeel), 20 gram amandelmeel.
TIP: lijnzaadmeel is zeer fijn gemalen lijnzaad

Bereiding

Maak de zalm met een vork fijn in een schaaltje/diep bord meng het ei, de kaas en de verse kruiden erdoor. Breng op smaak met peper (evt. zout).
Meng in een ander bord/schaaltje de zemelen, met het meel, de 2 eetlepels (kokos)olie en het zeezout tot een rul mengsel. Vorm van het zalmmengsel 8 kroketjes en rol deze door het ‘paneermeel’.  Bak ze in de Airfryer 8 minuutjes op 200 graden. Geen airfryer? Leg ze op een rooster en zet ze op dezelfde oven stand circa 20 minuutjes in de oven. Blijf er bij en haal ze eruit wanneer ze knapperig zijn. Lekker met een zelfgemaakte knoflook-mayonaise en frietjes (van knolselderij of pastinaak).

 

Hapje 6: Geitenkaasballetjes

geitenkaasballetjes-txt

Ingrediënten voor 20-25 balletjes

  • 150 gram geitenkaas
  • 1,5 eetlepel crème fraîche
  • peper
  • variatie 1: geroosterde pijnboompitjes, honing en tijm
  • variatie 2: bacon en bieslook
  • variatie 3: zongedroogde tomaat en bieslook

Bereiding:

Meng de geitenkaas met de crème fraîche en breng het op smaak met peper. De volgende stap is afhankelijk van welke variatie je wilt maken:

  • Variatie 1: Maal (of stamp) de geroosterde pijnboompitjes fijn Meng ongeveer 1,5 eetlepel honing en een beetje tijm door de geitenkaas. Draai balletjes van de geitenkaas. Rol de balletjes door de pijnboompitjes.
  • Variatie 2: Bak de bacon krokant en maal dit fijn in een keukenmachine of met een staaf mixer. Knip de bieslook fijn en roer dit door het baconmengsel. Rol balletjes van de geitenkaas en rol de balletjes vervolgens door het baconkruim.
  • Variatie 3: Snijd de zongedroogde tomaatjes en bieslook fijn. Meng de zongedroogde tomaatjes door de geitenkaas en draai hier balletjes van. Rol de geitenkaasballetjes vervolgens door het bieslook kruim.

Bewaar de geitenkaasballetjes tot het serveren in de koelkast en serveer ze met een cocktailprikkertje.

Tip: als het geitenkaasmengsel erg slap is doordat het warm is geworden tijdens het mengen laat het dan even opstijven in de koelkast.

Hapje 7: Verse loempia’s met gamba

verse-loempias-metgamba

Ingrediënten (6 stuks)

  • 6 rijstvellen
  • 100 gram garnalen
  • 2 bosuitjes
  • 1/3 komkommer
  • 2 bospeentjes
  • 1 handvol noedels

1. Snijd de bosui, komkommer en de bospeentjes met een juliennesnijder of met een mes in lange, dunne reepjes.

2. Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Spoel ze vervolgens af onder de koude kraan en laat ze volledig afkoelen.

3. Vul een schaal met een laagje handwarm water en laat hier de rijstvellen in weken zodat ze zacht worden. Het beste doe je dit een voor een, wanneer de rijstvellen te lang weken zijn ze namelijk onhandelbaar.

4. Vul het midden van een rijstvel met een vulling naar wens, probeer van alles een beetje op het rijstvel te leggen.

5. Vouw de zijkanten van het rijstvel naar binnen en rol hem vervolgens op in de vorm van een loempia.

Serveer de verse loempia’s met garnalen met een beetje zoetzure chilisaus. Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.

Hapje 8 : Geroosterde kikkererwten (zoet en spicy)

kikkererwten

Spicy geroosterde kikkererwten

Ingrediënten(voor een schaaltje):
– potje kikkererwten (uitgelekt, 200 gram)
– 1 theelepel paprikapoeder
– snuf chilipoeder
– snuf zeezout
– 1 eetlepel olijfolie

En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Laat de kikkererwten uitlekken
– Meng de kikkererwten met de olijfolie en kruiden, spreid het vervolgens uit over het bakpapier in een ovenschaal
– Rooster ze 30 minuten in de oven, schep ze hierna om en laat de kikkererwten nog 10 minuten in de oven staan.
That’s it!

Zoet geroosterde kikkererwten

Ingrediënten (voor een schaaltje):
– potje kikkererwten (uitgelekt, 200 gram)
– 2 theelepels honing
– 2 theelepels kaneel
– snuf nootmuskaat
– 1 eetlepel kokosolie

En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Laat de kikkererwten uitlekken
– Spreid de kikkererwten uit over bakpapier in een ovenschaal en zet dit 30 minuten in de oven
– Maak ondertussen een mengsel van de honing, kaneel, nootmuskaat en olie
– Na 30 minuten haal je de kikkererwten uit de oven en roer je het mengsel er door, dit zet je nog 10 minuten in de oven
– Klaar is je crunchy, zoete hapje. Enjoy!

TIP: Als je de geroosterde kikkererwten bewaard in een afgesloten bakje of pot, blijven ze nog zeker 5 dagen lekker. Een perfecte snack om mee te nemen buiten de deur!

Hapje 9: Aubergine dip

baba-ganoush-gegrilde-aubergine-dip-made-by-ellen

Ingrediënten:

  • 3 aubergines
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • sap van 1 citroen
  • 1 volle eetlepel tahin pasta
  • 2 volle eetlepels zachte yoghurt (bijv. biogarde)
  • 1 eetlepel platte peterselie, fijn gehakt
  • Goede scheut extra vergine olijfolie
  • Verse peper en zout uit de molen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Prik met een vork gaatjes in de aubergines en plaats deze voor ongeveer 25 minuten in de oven. Draai de aubergines halverwege. Wanneer de aubergines zacht aanvoelen en de huid zwart gebladerd is zijn deze klaar.

Wanneer de aubergines voldoende afgekoeld zijn dat je deze kunt vasthouden snijd je deze in de lengte doormidden. Schaap met een vork het vruchtvlees aan beide kanten eruit.

Verhit een pan en verwarm daarin een eetlepel olijfolie. Fruit de knoflook aan en schep de aubergine erbij. Roerbak voor een paar minuten. Schep de aubergine in een grote kom en laat afkoelen. Mix de aubergines eventueel in de keukenmachine iets fijner maar zorg er dan wel voor dat het geen ‘pap’ wordt.

Roer de tahin en citroensap door de aubergine en voeg 2 eetlepels yoghurt toe.

Breng op smaak met peper en zout en schenk er een goede scheut extra vergine olijfolie overheen. Maak af met een paar blaadjes platte peterselie.

Heerlijk met Turks brood voor de borrel. Of op desembrood voor de lunch. Wanneer je over hebt kun je de dip met een extra laagje extra vergine olijfolie iig nog 2 a 3 dagen goedhouden in de koelkast.

Hapje 10: (Glutenvrije) kaaskoekjes met rozemarijn en zwarte olijven

kaaskoekjes6

Recept voor ongeveer 30 koekjes

Ingrediënten

  • 200 gram rijstmeel (bloem)
  • 150 gram zachte roomboter (niet gesmolten)
  • 100 gram geraspte oude Beemster kaas (Parmezaanse kaas)
  • 1 takje rozemarijn (fijngehakt)
  • 10 zwarte olijven, fijngehakt + enkele extra voor decoratie
  • zwarte peper uit de molen

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten en kneed het in een paar minuten tot een soepel en samenhangend deeg. Maak een worst van ongeveer 20 cm en rol op in huishoudfolie. Leg het een uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed twee bakblikken met bakpapier of bak de totale hoeveelheid in twee keer.
  3. Haal de worst uit de koelkast en snijd in plakjes van ongeveer een halve cm dik. Leg op het bakblik en bak in ong. 15 tot 20 minuten gaar of tot de koekjes goudbruin gekleurd zijn.
  4. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Bron: http://www.lekkeretenmetlinda.nl/10-gezonde-borrelhapjes/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *